Berga dóna la volta al món per la declaració del Rei «persona non grata»

Política, Societat - 12:11   diumenge, 6 maig, 2012  per Redacció

La notícia, a "The Washington Post"

El Ple de l’Ajuntament de Berga celebrat dijous passat va aprovar, gràcies a les abstencions de CiU i PSC, una moció presentada per la CUP per declarar el Rei «persona non grata» i retirar la medalla d’or de la ciutat a Franco. Aquesta notícia ha despertat l’interès de nombrosos mitjans informatius arreu, fins i tot a l’altra banda de l’oceà, incloent l’emblemàtic The Washington Post i també a nombroses mitjans de llatinoamèrica.

Si be la majoria de mitjans reprodueixen neutralment la informació, també n’hi ha que sembla que els agradi i fins i tot preveuen un allau d’acords similars en altres localitats. Al Perú, “La República” comenta que “Irse de cacería de elefantes le sigue costando caro al anciano líder” i afegeix “En Berga, pueblo ubicado al noreste declaró al rey de España, el rey Juan Carlos I (74) fue declarado como “persona non grata”. Este hecho representa un golpe más a la imagen del miembro de la realeza, quien ha enfrentado críticas por un costoso viaje para cazar elefantes mientras el país sufre una gran crisis”.

Però també hi ha mitjans que hi posen de la seva part, com el digital Lavozlibre: “A falta de problemas… Berga declara al Rey persona non grata.- EL AYUNTAMIENTO DE ESTE PUEBLO DE BARCELONA HA APROBADO ESTA INSÓLITA MOCIÓN DE LA CUP, CON LA ABSTENCIÓN DE CIU Y PSC Y EL VOTO EN CONTRA DEL PP”. “Madrid.- Como si no hubiera suficientes problemas en España, el Ayuntamiento de Berga (Barcelona) no ha tenido mejor ocurrencia que aprobar una insólita moción de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) que declara al Rey persona non grata en el municipio y que retira el título de hijo adoptivo y la medalla de oro de la ciudad a Francisco Franco”.

Sigui com sigui, la notícia està tenint m olt ressò i en la majoria de mitjans digitals que permeten comentaris, està generant opinions de tots els gustos, algunes amb més encert que d’altres. Només cal posar al cercador Google els mots ‘Berga “persona non grata”‘ i apareixen aproximadament 102.000 resultats.

La declaració de «persona non grata» no te efectes reals fora del món diplomàtic. Per altra banda, la retirada de la medalla d’or de la ciutat al dictador Franco és la segona vegada que s’aprova al Ple de Berga, tal i com recorda el diari regió7.

El text de la moció

«Atès que Juan Carlos de Borbón, actual rei d’Espanya, no ostenta aquest títol -que pretén el nostre vassallatge- com a resultat d’un procés democràtic sinó just al contrari, com a conseqüència de l’herència dictada pel seu antecessor Francisco Franco;

atès que el seu regnat entronca directament amb el del seu avantpassat Felip V de Borbó, responsable de la pèrdua de llibertats nacionals que encara a hores d’ara els Països Catalans no han recuperat;

atès que, lluny d’encapçalar un procés democràtic per a rescabalar els greuges i els crims comesos per la dictadura feixista del seu mentor, el regnat de Juan Carlos de Borbón s’ha caracteritzat per l’absolució política i penal dels criminals franquistes;

atès que la seva pretesa legitimitat s’ha basat en l’avortament d’un cop d’estat, envers el qual ell mateix ha mostrat simpaties, i que no es pot descartar la seva implicació directa en l’organització de l’esmentat cop d’estat;

atès que el seu comportament personal s’ha vist marcat per tota mena d’escàndols i delictes que arriben al punt culminant de l’afer de Bostwana de l’abril passat, i atès que la ciutat de Berga encara ostenta la indignitat de considerar fill adoptiu el criminal dictador Francisco Franco i li manté concedida la Medalla d’Honor de la Ciutat,
L’Ajuntament de Berga pren els següents acords:

1. Declarar persona non grata Juan Carlos de Borbón.

2. Revocar l’acord de ple del 17 de juliol de 1962 pel qual s’atorgava a Francisco Franco Bahamonde el títol de Fill Adoptiu de la Ciutat i la Medalla d’Or de la Ciutat.

3. Remetre aquest acord a la Casa Real Española per tal que en tinguin constància i per exigir-los que gestionin amb la Dirección General del Patrimonio del Estado el retorn immediat de la medalla d’or atorgada a Franco.»

Be Sociable, Share!

Tags:

9 Comentaris to “Berga dóna la volta al món per la declaració del Rei «persona non grata»”

 1. Una precisió que pel què sembla els mitjans d’informació els ha passat per alt. La notícia de Regió 7 és, com sòl ser sempre, esbiaixada per ridiculitzar al Consistori de Berga, Sr. Titot, a vostè també:

  En el Ple de 6 de març de 2008, a proposta del regidor Saña, s’acorda la moció de retirar la medalla d’Or de la ciutat de Berga. Sense res més.

  La moció que es va aprovar l’altre dia a petició i votació de la CUP va molt més enllà com es pot veure d’aquesta mateixa notícia, ja que la moció diu textualment:
  2. Revocar l’acord de ple del 17 de juliol de 1962 pel qual s’atorgava a Francisco Franco Bahamonde el títol de Fill Adoptiu de la Ciutat i la Medalla d’Or de la Ciutat.

  Per tant, res de duplicitats, revocar un acord de ple del 1962 retirant el títol de fill adoptiu al general Franco, no s’havia fet mai.
  Entre els berguedans no es enganyem, no fem el joc a aquesta publicació antiberguedana i d’una més que dubtosa professionalitat.

  #11980
 2. eis

  Felicitats CUP.
  No es podia permetre que gent hereva del franquisme continues sent persona benvinguda a Berga. Òbviament encara no entenc com Franco pot tenir la distinció que té a Berga. En tot cas moltes felicitats. Esperem que això sigui el primer pas perquè el poble català declari municipi darrera municipi el Borbó persona non grata.

  pere: les estelades que hi ha penjades als balcons de Berga també et faran perdre vendes del turisme espanyol, oi? Això ho fa el poble, per què no el critiques també? O potser ja ho fas, però a la intimitat i no públicament? Per què no ens dius quin negoci tens? Almenys els de la CUP en sabem tots els noms i cognoms. Tu deus ser dels que vas amb els qui guanyen sempre, mentre tinguis la butxaca plena és igual les injustícies socials i morals que pugui rebre el nostre poble, tu amb els guanyadors que son els qui expliquen la història, oi?. De catalans porucs ja en tenim prous, ja manen ara mateix al Parlament, ara més que mai no en necessitem pas més.

  alo: tu com sempre pixant fora de test. Ara només falta el Trayan i ja hi serem tots.

  PD: Borbó encara que el dia de la final del teu cony de copa t’amaguis a casa sentiràs els xiulets com si estiguessis al camp. Així et demostrem, catalans i bascos, com t’estimem.

  #11965
 3. alo

  Si sñs. de la CUP eso es lo que hoy en dia nos preocupa a todos los ciudadanos la vuelta al mundo en 80 dias Felicidades.
  Por cierto para cuando presentaran una mocio sobre LA CUSTODIA COMPARTIDA,que eso si afecta a ciudadanos de su ciudad y en eso tmb.pueden ser progresistas y no la paparruchada del Rey que no le interesa a nadie solo a cuatro palmeros de turno.
  Porque no habeis incluido como personas non gratas a los del PALAU por ejemplo.

  #11963
 4. Gerard G.

  Afortunadament no tots els berguedans som com el ploramiques d’en Pere aquest, que ja compta quantes pessetes deixarà de guanyar. És gravíssim!!! Com si el futur i el turisme de berga depengués d’això.
  Afortunadament la majoria de berguedans tenim dignitat, cosa que alguns ja es van vendre fa temps per quatre xavos.
  Felicitats CUP, ens heu fet sentir orgullosos de ser berguedans. Els que vivim a fora hem notat aquest orgull en les felicitacions que ens ha fet arribar la gent.

  #11961
 5. pere

  Aquesta moció del Rei no porta cap benefici a Berga només confrontació.
  Algú ha vist les amenaces de persones que gestionen visites a la ciutat i que pel tema del Rei han posat una creu en vermell a Berga, la moció de la CUP fa molt riure i seran els reis del mambo però les decisions irresponsables les paguerem els ciutadans.
  Cada persona que deixi de venir a Berga per aquest tema, serà la CUP qui assumeixi les perdues económiques d’aquells que vivim d’això ???
  De cara l’última gran aportació sobre aquest tema del Sr. Felipó, val a dir que a Berga hi han moltes coses encallades, però no serà pel treball que hi posa aquesta persona en arreglar-ho, molt xerrar i xerrar però ningú l’ha vist mai fent acte de preséncia a cap aconteixement berguedà tret d’aquells els quals ja hi te arreglada una cita previa amb mitjans de comunicació per sortir a la televisió,
  Els seus atacs tant quotidians a l’Ajuntament cauen pel seu propi pes algú l’ha vist mai a treballar per Berga??? i a fer alguna cosa productiva per la ciutat??? cada polémica ciutadana el tenim al darrera on molt ben amagat gestiona tota una font d’interessos per enaltir la seva persona atacant a uns o posant sobre els nuvols a d’altres i manipulant tota informació com el diatari de Mn. Armengou, ell és el primer te interés a que no sigui publicat per poder continuar atacant a l’arxiver de la ciutat per enveja.
  El que realment ha de preocupar, és en el moment que aquest senyor parla bé de tu, aquest fet ja per si sol denota un perill proper per la teva persona.

  #11960
 6. marta

  No sóc gaire partidària d’aquest tipus de mocions fent proclames i declaracions, però en aquest cas crec que l’Ajuntament de Berga ha contribuit positivament en la difusió internacional de la causa catalana i per això he de felicitar sobretot a la CUP, però també al PSC i a CiU per facilitar-ne l’aprovació.

  Com deia no sóc gaire partidària d’aquest tipus de coses però em consta que la CUP no es dedica només a fer això sinó que fan propostes molt interessants i positives i al ple se’ls veu que ho treballen molt.

  #11952
 7. Pere

  Felicitats a la CUP!
  Però també felicitats per tota l’altra feina que fan, que sovint passa més desapercebuda!

  #11943
 8. Pep

  Aixo portara problemes a Berga i al Bergueda, i si no temps al temps, bona proposta però arà no tocaba, hi han altres necesitats que publicitat gratuita. Portara molts problemes ho veig venir.

  #11941
 9. Jaume

  Molt bé CUP! Estic orgullós de ser de Berga!

  El que no ha donat la volta el món i també es va parlar en aquest mateix Ple va ser l’estudi que ha fet la CUP sobre una trentena de finques buides en mal estat a la ciutat. Van demanar que s’hi fessin inspeccions perquè són un perill per la seguretat pública tal com demostra aquest document resultat de setmanes de feina i reunions amb els veïns: http://www.scribd.com/doc/92268793/18-Cases

  Perquè després diguin que la moció del Rei fa perdre el temps (quan en realitat va ocupar 5-7 minuts de Ple).

  #11940

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

11.069 segons.