Berga va commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental convidant a la reflexió.

Actualitat, Festes, Fet divers - 16:29   divendres, 4 novembre, 2011  per Agència de Desenvolupament del Berguedà - Servei de Comunicació

Imatge: ciutadans observant el local condicionat per la jornada Foto: Mariona Ribera

Aquest dissabte dia 29 d’octubre es va commemorar a Berga a través de tot un seguit d’actes, el Dia Mundial de la Salut Mental. En la jornada organitzada conjuntament entre l’Oficina Tècnica Laboral (OTL) del Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs-Berguedà, l’ASFAM (Salut Mental Associació de Familiars i Amics), el Grup Horitzó i la Fundació Dr. Trueta i que va comptar amb la col·laboració dels centres de salut mental de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Berga, es pretenia apropar la malaltia mental a la ciutadania com a quelcom proper i quotidià a fi de trencar tant els prejudicis com la desinformació (que en moltes ocasions resulten ser binomis inseparables), com els tabús que sempre acompanyen a aquests tipus de malaltia.

A partir d’una dada estadística prou eloqüent de la que giraven moltes de les actuacions que es varen fer, una de cada quatre persones pateix o patirà al llarg de la seva vida algun tipus de malaltia mental; i per escenificar-ho i convertir aquesta dada en una realitat palpable es van repartir pel carrer major de Berga una multitud de plafons amb el nom i la fotografia de diferents personatges molt populars i que pateixen o patien alguna malaltia mental, com Penélope Cruz, Kim Basinger o Fabià Estapé; informant de la seva biografia i el trastorn mental diagnosticat.

Imatge: Cartell de la Jornada Fotografia: Mariona Ribera

Amb aquesta actuació es va pretendre doncs apropar la malaltia i sensibilitzar a la població, a fi de que sigui vista com una malaltia més com ho poden ser les malalties coronàries o les de l’aparell respiratori. I seguint amb aquesta línia es va condicionar un local del carrer major, a l’alçada del Molí de la Sal, on es van projectar al llarg de la jornada diverses projeccions audiovisuals d’altres entitats i organismes on la temàtica seguia sent la sensibilització envers la malaltia mental.

En tots aquests actes i segons els organitzadors, cal destacar tant la bona acollida i participació per part de la ciutadania i el veïnat com la col·laboració i igualment participació dels comerciants del carrer major de la ciutat.

Al voltant de les set de la tarda va tenir lloc la lectura del manifest de la jornada a càrrec de Maribel Iglesias (regidora de l’àrea social de l’Ajuntament de Berga), on es va remarcar la importància d’invertir en salut mental.

Finalment a les dotze de la nit es va dur a terme un concert a benefici d’ASFAM (i és que recordem que en temps de crisi, la participació i ajuda de la ciutadania per a què aquest tipus d’associació pugui ser realitzant la seva tasca és imprescindible) al bar musical de Berga “La General” amb l’actuació del grup berguedà “Vermú acústic trio”,  i al que assistiren més de cent  persones.

Text: Servei de Comunicació del Consorci

Be Sociable, Share!

Tags:

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

10.991 segons.