Un pastisser berguedà explica què és la Patum a través de bombons de xocolata

Festes - 16:48   dijous, 23 juny, 2011  per Redacció

Les piruletes amb els protagonistes de les comparses són el producte estrella pels més petits

Albert Dorna. Foto: Estefania Escolà (ACN)

Berga (Estefania Escolà/Laura Busquets/ACN).- Negra, blanca o amb llet. Aquests dies qualsevol persona que s’acosti a la Patum de Berga torbarà xocolata per a tots els gustos. El pastisser Albert Dorna ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies quins són els diferents productes fets amb xocolata amb motius patumaires que ha ideat pels dies de festa. Dorna, en destaca la caixa de bombons on s’explica què és la Patum i les piruletes de xocolata blanca pels més menuts. Cada bombó té un gust especial que, segons l’autor, intenta evocar un moment de la Patum diferent. Per exemple, el bombó que simbolitza el ball dels Turcs i Cavallets és de gerds perquè es vol emular que la sang de la lluita és vermella i dolça.

La pastisseria Dorna de Berga ofereix als seus clients una gran varietat de dolços amb motius patumaires. Des de piruletes pels nens, fins a rajoles de xocolata massissa amb gravats, bombons on s’explica què és la Patum, caretes i bombons amb els protagonistes de les comparses.

Dorna ha explicat a l’ACN que els bombons pretenen ser un homenatge a la festa “gran” de la ciutat. La Patum és la màxima representació festiva conservada que deriva de les antigues processons del Corpus medieval.

Segons el pastisser, la Patum és una celebració “que per entendre-la s’ha de veure i viure”. A més, ha afegit que “la Patum és la festa dels sentits: la vista, l’oïda, l’olfacte, el tacte i, evidentment, el gust”.

Albert Dorna ha explicat que pels dotze bombons que conté la caixa, es va buscar dotze elements de Patum per explicar-la i, a més, s’acompanya amb un còmic que “explica i guia el significat de cada bombó i quina relació té amb la comparsa”.

Mentre que la sang dolça entre Turcs i Cavallets es simbolitza amb gust de gerds, els bombons de les maces s’han elaborat amb pell de taronja. Pel que fa als bombons on apareixen els gegants Nous, aquests són de conyac ja que, segons explica Dorna, “pesen tant que cal molta força”. El pastisser també destaca el bombó de l’escut de la ciutat que, segons ha assenyalat, “té un gust molt aromàtic, com quan arriba la Patum a Berga que la ciutat es transforma i s’hi sent una olor característica i intensa”.

Enguany la Patum coincideix amb la revetlla de Sant Joan i és per aquest motiu que totes les coques que es vendran a la pastisseria “portaran un motiu patumaire”. Aquesta vegada, “Sant Joan i la Patum s’han agermanat”, ha assenyalat Albert Dorna.

Be Sociable, Share!

Tags:

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

1.333 segons.