L’Escola Municipal de Música de Berga presentarà divendres ‘Els instruments de Brahms’

Cultura, Música - 11:53   dimecres, 11 maig, 2011  per Lídia Cara

El proper divendres, 13 de maig, a les 21 hores , l’Escola Municipal de Música de Berga oferirà un concert dedicat a Brahms a l’auditori de la mateixa escola.

Intèrprets:

  Gabriel Coll, violí. Pau Valls, trompa. Joan Ribé, piano

  Sinopsi:

   Què uneix Johannes Brahms al piano, al violí i a la trompa? Brahms, com molts dels compositors, tenia una faceta com a intèrpret de piano. El més sorprenent és que també tocava el violí i fins i tot la trompa! Us proposem un concert de cambra de petit format (duo i trio) on aquests tres instruments es combinen per assolir un dels cims més alts de la música de cambra del romanticisme.

   Gabriel Coll, violí. Nascut a Manresa el 1975 inicia el violí als quatre anys amb Dolors Casas. Als deu anys ingressa al’Escolania de Montserrat i als catorze prossegueix els seus estudis amb Jesús Badia i amb Àngels Casas amb qui finalitza el Grau Mitjà. Finalitza el superior de violí i de cambra al Conservatori del Liceu amb Gonçal Comellas. Continua el perfeccionament amb un postgrau al Conservatori Reial d’Anvers i després al Conservatori de Brusselles a la part flamenca, amb Jerrold Rubenstein i Ursula Gorniak. Rep masterclasses, entre d’altres, de Gerard Claret, EvaGraubin, Jean Jacks Kantorov, Walter Boykens, Robert Groslot, Pascal Sigrist, Cristopher Hogwood. La seva trajectòria cambrística l’ha desenvolupada a l’orquestra de cambra Gonçal Comellas, Quartet Nubium, entre d’altres formacions, que l’han dut a participar en concerts arreu de Catalunya, Espanya, França, Alemanya i Bèlgica. Ha participat també en l’enregistrament de diferents cd per a orquestra i també de cambra amb La mà de Guido. Actualment és membre de l’Oct 48, Orquestra de la Schubertíada, Quartet Quom i Quartet Sound Boulevard. Combina la seva activitat concertística amb la docència, a l’Escola de Música de Súria, al Conservatori deVic i al Conservatori d’Igualada, i és cofundador i director de la Jove Orquestra de la Catalunya Central.

   Pau Valls, trompa. Nascut a Barcelona l’any 1980, es va formar musicalment a l’Escolania de Montserrat, on va començar els estudis de trompa. Posteriorment va estudiar al Consevatori de Badalona amb Manel Barea, i a l’ESMUC amb David B. Thompson. Ha col.laborat amb orquestres com l’OBC, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, Barcelona 216 i l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra. També ha estat membre de diverses formacions de música de cambra, com Martinu Ensemble. Actualment és professor de trompa i cambra al Conservatori de Vic i a les escoles de músicade Berga i Olesa de Montserrat.

   Joan Ribé, piano. Nascut a Vic, inicia la seva formació musical a l’Escola de Música d’aquesta ciutat on estudia el piano amb Joan Rubinat. Continua els estudis al Conservatori Superior de Música de Barcelona amb Antoni Besses (piano) i Liliana Maffiotte (música de cambra). Finalitza el Grau Superior amb el Premi d’Honor en Músic a de Cambra. Posteriorment ha treballat amb M. Jesús Crespo i Jacques Rouvier (professor al C.N.S.M.D. de París). Participant en diversos cursos d’interpretació pianística, ha rebut consells de professors com B. Kawalla, A. Kémenes, F. Gevers, P. Badura-Skoda, I.Graubin… Ha realitzat concerts a diverses ciutats de Catalunya i de l’Estat Espanyol. L’any 1999 va participar en el concert de Músiques Vivantes en Méditerranée al Teatre de l’Òpera de Marsella. Actualment és professor de piano a l’Escola de Música i Conservatori de Vic.

   J. Brahms

   Sonata per a violí i piano, en sol major, op. 78

   Vivace ma non tropo
   Adagio
   Allegro molto moderato


   La primera de les tres sonates per a violí de Johannes Brahms fou escrita entre el 1878 i el 1879. Poc després (1880) s’estrenà a Viena, amb el violinista Hellmesberger i el mateix Brahms al piano. Aquesta sonata sol anomenar-se Sonata de la pluja, ja que en el primer i tercer moviments Brahms, utilitza un fragment temàtic provinent del lied Op. 59 nº 3 Regenlied o Cançó de la pluja, sobre un poema elegíac de Klaus Groth. Això dóna més cohesió al conjuntde l’obra.

   J. Brahms

   Trio per a violí, trompa i piano en mi bemoll major, op.40

   Andante
   Scherzo (Allegro)
   Adagio mesto
   Finale. Allegro con brio

   Brahms va compondre l’obra l’any 1865 en record de la seva mare, morta aquell mateix any. Va ser estrenada el 28 de novembre de 1865 a Zurich i publicada un any després. Després d’aquest trio, passarien vuit anys abans no tornés a escriure una altra obra de música de cambra. Al segle XIX, el so de la trompa s’associava a la natura i als sons de les caceres. Brahms va dir que el tema inicial del primer moviment li va venir mentre caminava pel bosc. El fet que ell havia tocat la trompa de petit (i el piano i el violí) pot ser la raó per la qual va triar aquesta instrumentació després de la mort de la mare.

   Be Sociable, Share!

   Tags:

   Opina

   Més Notícies: ACN Comarques

   El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

   1.395 segons.