Tot l’ajuntament de Berga desmenteix tracte de favor als immigrants

Societat - 7:26   divendres, 6 maig, 2011  per Redacció

Els grups municipals de l’ajuntament de Berga han emès un comunicat en el que desmenteixen que les persones immigrades rebin un tracte de favor per part dels serveis socials municipals. Aquest comunicat surt al pas del que esmenta com a «l’extensa rumorologia al voltant del tracte de favor que rebria la població d’origen immigrant per part del consistori».

El comunicat afirma que «totes les persones que viuen i treballen a Berga tenen els mateixos drets i els mateixos deures envers la comunitat. L’Ajuntament de Berga garanteix l’accés als recursos públics a tothom per igual, sense discriminació per edat, sexe, condició física o origen, i aplica sempre el que estableix la legislació vigent.».

A continuació, el mateix comunicat detalla les condicions que s’apliquen per a rebre assistència social i ls valoracions de diferents serveis i establiments en relació a com s’apliquen:

Ajudes de serveis socials:

Els criteris per concedir ajudes sempre estan basats en la situació econòmica i de xarxa social de les persones.
Per accedir a la RMI (Renda Mínima d’Inserció), prestació assistencial de la Generalitat deCatalunya per atendre les necessitats d’aliments i subsistència, cal:

• Estar un any empadronat a Catalunya.
• Justificar que no es tenen mitjans econòmics.
• Tenir residència legal en cas d’estrangers.
• Tenir entre 25 i 65 anys.

En el període que es cobra aquesta prestació es fa un pla individual d’inserció que preveu diferents mesures de formació (classes de català de nivell bàsic, alfabetització, coneixement de l’entorn, entre d’altres) per millorar la situació i finalment poder accedir a un lloc de treball.

Per accedir a les beques de menjador escolar. Són ajudes de la Generalitat de Catalunya que es tramiten a través del Consell Comarcal. Es té en compte:

• La situació econòmica.
• La residència a la ciutat.
• Altres factors socials (edat, habitatge, malalties, recomanacions dels equips
tècnics, distancia al centre escolar…).

Per accedir a la distribució d’aliments. A Berga a través de la Taula d’Entitats de Serveis Socials, formada per Caritas, Església Evangèlica, Grup Horitzó, Obra del Pa de Sant Antoni, Creu Roja i Ajuntament de Berga, es treballa per una distribució coordinada dels aliments. Els criteris comuns que es tenen en compte per poder accedir a l’ajuda són:

• Factors econòmics (ingressos per unitats de convivència).
• Factors familiars (monoparentals, família nombroses, persona gran sola…)
• Factors de salut.
• Xarxa social i dinàmiques familiars.

Totes les ajudes es tramiten un cop exhaurides totes les possibilitats d’afrontar el problema de manca de mitjans econòmics per part de les persones i famílies que requereixen aquesta ajuda.

Paral•lelament, a aquesta ajuda per aliments des de les entitats i des de l’Ajuntament es fa un treball individual amb les famílies i també amb accions grupals formatives en les quals hi participen els receptors d’aquestes ajudes amb l’objectiu de canviar i millorar les actuals situacions i evitar-ne la cronicitat i l’exclusió.

Pel que fa als vals de compra a diferents supermercats de la ciutat. Excepcionalment en situacions d’extrema necessitat i de forma temporal, l’Ajuntament compra productes frescos per afrontar la urgència. En cap cas, es donen vals de compra a diferents supermercats de la ciutat. En aquest sentit, Bernat Morales, responsable de Relacions Externes de Mercadona, Jordi Selva, gerent de Carrefour Market Berga, i Rosa Maria Anguita, directora de comunicació corporativa i relacions institucionals de Caprabo, desmenteixen que en els seus establiments es faci cap compra amb tiquets de l’Ajuntament.

Pel que fa als cotxets per a nadons, l’Ajuntament no dóna vals de compra per a les botigues ni paga cotxets nous ni usats.

Les propietàries de la botiga Mayka, Carmen Pérez Moreno, i Imma, Imma Novell Verdaguer, desmenteixen que l’Ajuntament de Berga hagi pagat mai cap cotxet per cap família.

Assignació de l’alumnat als centres:

Els criteris d’escolarització per a la preinscripció als centres educatius són marcats pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament de Berga no té cap competència en la prescripció, tot i que organitza reunions informatives prèvies a les preinscripcions per exposar el mapa educatiu de la ciutat, les característiques de cada escola perquè les famílies tinguin en compte totes les possibilitats existents al municipi.

Pel que fa a la distribució, es fa un repartiment equitatiu de l’alumnat als centres, segons la normativa del departament d’Ensenyament.

Els criteris generals per assignar alumnat durant la preinscripció són:

• L’existència de germans/es al centre
• Beneficiari/ària de renda mínima d’inserció.
• Discapacitat de l’alumnat.

Horaris comercials: La normativa d’horaris obertura de centres comercials és igual per a tothom i està regulat per llei.

• Amb caràcter general, els establiments dedicats a la venda al públic de mercaderies tenen un horari general d’obertura al públic de 72 hores setmanals, entre les 7.00 h i les 22.00 h, amb l’obligació de tancar diumenges i festius no específicament autoritzats.

• Malgrat tot, qualsevol comerç d’alimentació de menys de 150 m2 pot obrir legalment sense limitació d’horari i cada dia excepte els festius de tancament obligatori: 1 de gener, 1 de maig, 11 de setembre i 25 de desembre.

Taxa d’obertura d’establiments comercials:

L’Ajuntament no fa distinció en funció de l’origen dels responsables dels establiments.

• L’Ajuntament no concedeix cap exempció ni bonificació a l’hora de fer el pagament de la taxa.

• L’import de la taxa és el resultat de la l’aplicació de diferents tarifes.

Activitats esportives

L’ajuntament de Berga no paga cap quota a cap persona per accedir a diferents centres esportius de la ciutat. En aquest sentit, Raquel Giménez, responsable del centre esportiu El Tossalet, i Aureli Rodríguez Lladó, president del Futbol Berga, afirmen que efectivament cap quota és pagada per l’Ajuntament.

Seguretat ciutadana

Segons afirma Josefina Vizuete, cap de la Policia Local de la ciutat, no és cert que el percentatge de persones conflictives d’origen estranger sigui superior a les persones nascudes a Catalunya i, molt menys que hagi augmentat la conflictivitat arran de la immigració.

Be Sociable, Share!

Tags:

2 Comentaris to “Tot l’ajuntament de Berga desmenteix tracte de favor als immigrants”

  1. Que rumors, ets maco marcel, ho deus trobar normal tu, que una dona d’origen marroquí, que no ha traballat i per tant, cotitzat mai aquí, rebí ajudes de subvenció de 3anys com és el RAI, cobrant, 400 i pico d’euros al més, apart de ajudes al pis, a l’escola, entre d’altres, mentre que una senyora que s’ha passat tota la vida treballant, cobri una misera pensio de 300 i escachs euros i a sobre no l’ajudin una merda en el lloguer del pis, etc..No marcel no, l’integració no és manutenció. sinò hi ha feina, cap a casa seva un altre cop…..

    #6050
  2. MARCEL

    Em sembla bé que es doni aquesta informació, tot i que em sembla que no serà suficient per canviar la mentalitat de molta gent… espero q cap partit se n’aprofiti d’aquests rumors!

    #6020

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

1.224 segons.