Arriba l’electricitat a Busa

Obres, Societat - 11:03   dijous, 21 abril, 2011  per Redacció

Els veïns utilitzaven fins ara plaques solars i generadors que s’alimentaven amb gasoil

Una de les masies de Busa que fins aquesta setmana han viscut sense llum elèctrica. Foto: Estefania Escolà (ACN)

Navès (Estefania Escolà/ACN).- L’Ajuntament de Navès (Solsonès) ha finalitzat una part de les obres d’electrificació de Busa, una zona del municipi amb un total de 26 masies que no tenien llum elèctrica. Després de molts anys de reivindicacions, des d’aquest dilluns, vuit masies ja tenen llum i es preveu que deu més la puguin tenir a finals del mes de juny. Fins ara, els veïns han hagut de subsistir amb les limitacions que suposa viure sense electricitat. Per escalfar aigua o tenir llum, un dels veïns de Busa, Josep Guilenyà, ha explicat a l’ACN que utilitzaven generadors, plaques fotovoltaiques o la llar de foc. La línia elèctrica té una llargada de 30 quilòmetres i el cost total de les obres ha estat de gairebé 1,4 MEUR.

Fins aquest dilluns, a la masia de Cal Guilenyà de Navès produïen llum gràcies a les plaques solars i a un generador que s’alimentava amb gasoil. D’aquesta manera, podien fer funcionar les bombetes de 25 volts i els electrodomèstics de baix consum que tenen a casa.

Ara però, gràcies a una línia elèctrica aèria i soterrada de més de 30 quilòmetres, Josep Guilenyà diu que ja no ha de patir per si deixa de fer sol, ni comptar les hores que fa que té les bombetes enceses. Tot i això, el propietari de la masia ha admès a l’ACN que continuarà guardant el generador “per si de cas”.

Guilenyà està molt satisfet de tenir corrent elèctric a casa. Hi viu des de sempre, treballa les terres i té bestiar, per això explica que necessitaven l’electricitat “per poder explotar com cal la finca”.

L’arribada de la llum en aquesta zona suposa més comoditat, però també la possibilitat de tirar endavant negocis com el turisme rural. Fins ara, només una de les masies es dedica a aquesta activitat, però segons els veïns de la zona, hi ha projectes de turisme rural que havien quedat aturats a l’espera de l’arribada de l’electricitat.

De fet, una de les masies on fins ara no hi vivia ningú perquè no hi arribava llum ni aigua corrent està a punt de tornar a tenir vida. Els seus propietaris, que fins ara vivien a Montmajor (Berguedà), han decidit tornar a viure a la masia perquè “ara les coses són molt diferents”.

Les obres s’han finançat principalment a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i el Pla d’Electrificació Rural de Catalunya (PERC), a més de l’import que hauran d’abonar els veïns i l’Ajuntament. Amb 276 habitants i 14.500 hectàrees d’extensió, Navès és el municipi més gran del Solsonès i supera en territori els pobles de tot el Barcelonès junts.

Be Sociable, Share!

1 Comentari to “Arriba l’electricitat a Busa”

  1. Genís

    Sembla mentida que, en ple segle XXI, això sigui, encara, notícia.

    Salut !!

    #5842

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

1.364 segons.