Experts en cooperació asseguren que es pot continuar sent solidari tot i la crisi

Economia, Societat - 13:18   dimarts , 21 desembre, 2010  per Lídia Cara

El gerent del Consorci de Formació i d'Iniciatives Cercs-Berguedà, Eduard Barcons, i el consultor en relacions internacionals, Adrià Calvet

El Consorci Cercs-Berguedà organitza una jornada per estudiar què poden fer els municipis de la comarca

Berga (ACN).- Els ajuntaments poden continuar impulsant la cooperació tot i tenir menys recursos a causa de la crisi. Aquesta és la idea que han volgut transmetre tant la responsable de cooperació de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Àngels Perea, com el consultor en matèria de relacions internacionals, Adrià Calvet, aquest dimarts. En el marc d’una jornada titulada ‘La Cooperació al Desenvolupament des del món local’, organitzada pel Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs-Berguedà, s’han debatut projectes ja existents amb Nicaragua i el Marroc, a més de l’experiència que aquest organisme té amb el Líban.

‘El valor de la solidaritat també està dins del nostre abecedari’. D’aquesta manera, el gerent del Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs-Berguedà, Eduard Barcons, ha volgut il·lustrar la conveniència d’estudiar noves vies de cooperació des dels ajuntaments de la comarca.

Organitzacions com el consorci o com la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona al Berguedà, on s’ha fet la jornada de cooperació, treballen per ajudar les empreses i crear ocupació, ha assenyalat Barcons, tot afegint que la solidaritat és compatible amb aquesta feina perquè ‘enriqueix les organitzacions’ i les persones que hi treballen.

Fenomen creixent

Un dels conferenciants de la jornada, el consultor sobre relacions internacionals, Adrià Calvet, ha assegurat que la cooperació des dels governs municipals i la seva projecció més enllà de l’estat ‘són conceptes nous que cada cop agafen més força’. Concretament, segons Calvet, es parla de cooperar en base a les competències dels consistoris, compartint les seves experiències amb altres municipis de fora.

Al Berguedà, segons ha detectat Calvet, hi ha poques iniciatives per part dels ajuntaments en el terreny de la cooperació. La jornada d’aquest dimarts és, segons el consultor, ‘una bona oportunitat per conèixer i llançar el missatge de què es pot fer i què s’està fent des dels municipis’ de la comarca.

Formació turística

Per la seva banda, la responsable de cooperació de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Àngels Perea, ha posat l’accent en aquest tipus de cooperació, més enllà de l’estrictament econòmica, per il·lustrar que la solidaritat en moments de crisi continua sent viable. ‘Aportar el que saps i recuperar les coses que en moments de crisi aquí també ens van molt bé’ és el que s’ha d’intentar, segons Perea.

L’aportació econòmica dels consistoris és menor darrerament perquè, tot i aguantar els percentatges del 0,7 o del 0,5% destinats a cooperació, han baixat els seus ingressos. No obstant això, Perea ha citat dos exemples d’aquest tipus de cooperació que es pot portar a terme, un a Nicaragua i l’altre a la zona oriental del Marroc.

En el cas del Marroc, Perea ha explicat com l’Ajuntament de Sant Feliu va posar en contacte els marroquins, que volien impulsar un projecte de turisme sostenible, amb el consistori d’Isona (Pallars Jussà). Tot i ser diferents en el clima, els tècnics d’Isona van fer intercanvis amb els del Marroc per aportar els seus coneixements turístics.

El Berguedà i el Líban

En darrer terme, la directora de programes del Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs-Berguedà, Laura Seuba, ha exposat el projecte de cooperació impulsat per la Diputació de Barcelona i pel consorci a finals del 2008 amb el Líban. Especialment, amb el municipi de Hammana.

Al llarg del 2009 i el 2010, membres del consorci i càrrecs libanesos, com l’alcalde de Hammana, han fet reunions i intercanvis amb l’objectiu de formar el personal africà i, alhora, revisar els projectes turístics berguedans. Al final de la jornada, s’ha ratificat el compromís de seguir explorant el camp de la cooperació i s’ha assumit fer noves sessions.

Be Sociable, Share!

Tags: ,

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

2.327 segons.