Trabucaires i “Trincos” animen la festa dels Elois a Berga

Festes - 19:24   diumenge, 25 juliol, 2010  per Redacció


La nova colla de trabucaires de Berga i Castellar del Riu s’ha estrenat aquest diumenge a la tradicional festa dels Elois celebrada aquest cap de setmana a Berga, una celebració que ha comptat també amb la sorpresa de la presència dels tres “trincos”, entre els quals hi ha el berguedà Marc Marginet.

La celebració dels Elois va començar dissabte amb la passada de cavalleries al migdia i al vespre, precedits pel tabaler, Aramís Cuberas i el banderer, el regidor Jaume Vegas. L’acte central, la tradicional passada remullada pels carrers ha començat diumenge a les 9 del matí. Una bona estona abans, però, la cua era llarga esperant tanda, especialment de la canalla per poder agafar ruc. Amb un matí més fresquet que la mitjana de la setmana, la passada s’ha iniciat puntual a la plaça de la Font del Ros, i entre galledades d’aigua, freda més aviat, ha anat desfilant fins a la plaça de Santa Magdalena, on els remullats celebrants han pogut fer una pausa amb coca i xocolata calenta. La passada s’ha reprès en sentit invers, fins a la plaça de Sant Pere, on s’ha fet la simbòlica benedicció dels animals, en aquest cas, la remullada més majúscula.

Cap al migdia s’ha fet la representació de la boda típica de l’alt Berguedà, que aquest any ha comptat amb la participació de la nova colla de trabucaires que es va presentar a començaments d’any a Berga. Tot i que la tronada ha estat discreta, la incorporació dels trabucaires a la boda dels Elois és, de fet, una recuperació de la participació dels que ja hi havia hagut entre 1964 i 1977. Cap al migdia, la comitiva nupcial ha sortit de missa de Sant Francesc per dirigir-se a la plaça de Sant Joan, on s’ha ballat el ballet d’Adéu, completat amb uns ballables per a la concurrència. Precisament entre el convit del casament, que organitzat l’Agrupació teatral la Farsa, s’hi han vist tres convidats prou coneguts: Dídac Flores, el berguedà Marc Marginet i David Moreno, els tres joves guanyadors del concurs “Buscant la Trinca”, és a dir, els tres “trincos”, tots ells vestits amb el trajo típic i barretina, que han visitat la festa dels Elois convidats pel “trinco” berguedà.

La Festa dels Elois va comptar també amb sardanes i ball, el dissabte, i l’acte de lliurament de ferradures, així com el concurs-gimcana “raid-ruc” disputat diumenge a la tarda.

Sant Eloi és patró dels traginers berguedans, ara transportistes, i si bé l’onomàstica és l’1 de desembre segons el santoral, l’ofici celebrava la seva festa a Berga a l’estiu, per de Sant Jaume. La tradició de llençar galledes d’aigua als animals sembla que hauria pogut començar a partir de les primeres remullades que un sagristà divertit va començar a fer durant la benedicció religiosa dels animals, durant la qual llençava aigua a les cavalleries que ho demanaven. L’acció inicial del sagristà hauria anat trobant simpatitzants i evolucionant fins a l’estat actual, en què tot el veïnat per on passa la cavalcada aboca tota mena de cossis plens d’aigua a la gent de la passada que, amb animal o sense, van demanant-ne més al crit d’”aigua!!!”

Be Sociable, Share!

Tags:

1 Comentari to “Trabucaires i “Trincos” animen la festa dels Elois a Berga”

  1. EL TABALER,ARAMIS CUBERAS I FUSTER.

    EL MEU FILL…

    ARAMIS FUSTER RUBIO. BERGADANA I PATUMAIRE!

    #7741

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

1.280 segons.