L’Ajuntament de Saldes va pactar amb Educació un trasllat provisional de l’escola a Vallcebre

Societat - 13:47   dijous, 8 juliol, 2010  per Lídia Cara

NOTA DE PREMSA : Per l’Equip de Govern de Saldes. L’Alcaldessa, Dolors González Dana

L’Equip de Govern de l’ajuntament de Saldes, vol deixar clara la situació de l’escola del poble, el futur de la qual es troba en un escenari ni imaginat ni volgut.

Volem manifestar d’entrada i amb tota contundència, que l’Escola ha estat i serà una de les principals prioritats de l’equip de govern , al mateix nivell que el servei mèdic, o el propi ajuntament. Son serveis bàsics, i essencials per la vida d’un petit poble com el nostre.

Durant aquests 3 anys de mandat, s’han realitzat nombroses gestions, millores i planificacions de cara el futur de l’escola. Tant per acció directa, com indirecta, en el sentit d’atreure nous habitants i aconseguir ampliar la població escolar.

La por a perdre l’escola a inici de curs, va motivar incrementar les accions a la recerca de nous escolars, així com fer previsions de cara els anys següents. Precisament acabat el primer trimestre, l’escola va passar a tenir 6 nens /nenes, tots ells empadronats i vivint a Saldes.Tot i una trucada telefònica del Departament el mes de desembre, anunciant un possible tancament, aquesta xifra de 6 alumes, permetia garantir, un any més, la continuïtat de l’escola, a l’espera d’incrementar-la amb altres nou vinguts.

La gran sorpresa, va aparèixer just fa dos mesos quan ens varem assabentar de la decisió d’Educació de tancar l’escola per no tenir prou població escolar. Resulta que 3 nens, empadronats a Saldes, però escolaritzats a Gósol, durant el primer trimestre, i retornats a Saldes a inici del segon trimestre, no havien sigut degudament inscrits aquí.

Greu error, voluntari o no, però de greus conseqüències per la nostra escola. No s’entén com la direcció de la ZER i la inspecció comarcal, no havien detectat ni oficialitzat aquest important canvi.

Vistes les conseqüències , es va demanar reunió urgent amb la Delegada Territorial, a la qual se li varen exposar totes les dades i circumstàncies dels expedients no traslladats. Igualment se li va demanar l’apertura d’un expedient informatiu per determinar les causes d’aquesta errònia actuació , i se li va transmetre l’exigència d’anul·lar la proposta de tancament , i retornar a la situació inicial.

La complexitat administrativa, el tancament de tots els terminis d’inscripció i la distribució de mestres, etc, feia inviable, segons el Departament, la anul·lació del tancament. Davant aquesta tessitura , l’alcaldessa, juntament amb els membres de l’AMPA, demanaven una decisió excepcional, puix que l’error havia estat del Departament i no de l’ajuntament.

La negociació no avançava i Educació mantenia la proposta de tancament definitiu. Aleshores es va negociar, una solució intermèdia. Aquest curs, traslladar l’escola a Gósol o a Vallcebre, i tant bon punt Saldes tingués 8 o 10 alumnes reobrir l’escola.

Quedava, doncs, clar que es pactava un trasllat provisional de l’escola a un dels pobles veïns. I l’AMPA va preferir anar a Vallcebre, per qüestions de carretera, a l’hivern. En diverses reunions posteriors, es va deixar clar que l’ajuntament i l’AMPA exigien l’acord per escrit. Aquest acord encara no ha estat enviat a l’ajuntament i l’equip de govern no convocarà ple, fins no tenir aquest document.

Amb el document a la mà, i en els termes acordats, es convocarà ple per aprovar aquest trasllat provisional a Vallcebre, i la decisió de reobrir l’escola el curs següent.

Mentrestant s’aprofitarà aquest curs, per dur a terme obres de reforma i modernització de l’escola, i poder acollir millor els alumnes . Igualment, es mantindran les festes escolars de Saldes, les activitats extraescolars, la pròpia AMPA, i tot allò que ha estat tradicional durant anys: festes de Nadal, Reis, caminades, etc.

A tots els efectes , l’ESCOLA DE SALDES, continua i continuarà viva i activa. Només admetem un trasllat provisional del proper curs a Vallcebre amb la seguretat de retornar a l’escola de sempre.

Lamentem, però, tot un seguit d’actuacions que mai s’haguessin hagut de produir, i que haguessin permès evitar tots els enrenous que ara expliquem. La mala actuació de la direcció de la ZER i de la inspecció , és la principal causa de la situació creada. I Educació hauria d’haver actuat en conseqüència i refer el camí perdut.

Amb tot, si es compleixen els pactes acordats, Saldes reobrirà l’escola, en perfectes condicions. I per fer-ho continua apostant per la vinguda de nous habitants amb fills en edat escolar. I per mantenir el menjador escolar, i oferir vivenda pública amb baixos lloguers per fer més fàcil aquest increment d’habitants, i promoure activitat turística i artesanal com a via per facilitar nous llocs de treball, etc,

Fem públic aquest escrit, després de produir-se un nou fet que considerem inacceptable per com s’ha dut a terme. A primera hora del matí d’aquest dimarts dia 6, es va fer el trasllat de material de l’escola de Saldes a la de Vallcebre, sense haver avisat prèviament a l’ajuntament, ni haver-se pactat un inventari de tot el que es traslladava.

L’alcaldessa ha pogut parlar aquest matí amb la Delegada d’Educació a la Catalunya Central per obtenir informació i, aquesta, li ha promés la tramesa immediata del document.

Esperem rebre el document, entre avui i demà. Saldes no vol perdre l’escola. Accepta un trasllat provisional a Vallcebre, mentrestant es remodela l’actual edifici. Continuaran les activitats extraescolars en les instal·lacions actuals i els alumnes retornaran a l’escola, durant el curs següent. Les coses no s’han fet bé, i en pocs dies s’ha d’arribar a un acord consensuat, del contrari l’ajuntament actuarà en conseqüència.

COMUNICAT Associació d’amigues i amics del Pedraforca

A l’escola de Saldes reben educació sis nenes i nens, però, per una errada burocràtica, tres d’ells no són correctament matriculats. Aquests infants existeixen malgrat el que digui o deixi de dir la burocràcia del Departament d’Educació, juguen, mengen, riuen i assisteixen a l’escola Pedraforca de Saldes, tots els veïns els hem vist anant a l’escola, com també els han vist la mestra, mestres itinerants i de reforç, inspectors…, persones al cap i a la fi.

Dons bé, basant-se en aquesta errada burocràtica, uns buròcrates han decidit tancar l’escola de Saldes. Si no s’hi posa remei, a partir del proper curs, aquests infants hauran de sortir de casa abans i tornar més tard  per anar a escola a un altre poble, on també s’hauran de quedar a dinar.

Què ens està passant? Com pot ser que la burocràcia guany a la realitat?

L’altra possibilitat que se’ns presenta és que, al Departament d’Educació, hagin aprofitat aquesta errada per tancar l’escola, actuant en contra dels principis educatius que teòricament defensen, cosa que encara ens produeix més desassossec.

Cap d’aquestes dues possibilitats representa la Catalunya que volem, ni la Catalunya on la burocràcia és més real que la realitat mateixa ni la que actua d’amagat defensant uns interessos (quins?) diferents als que es proclamen.

Senyors buròcrates, encara són a temps d’anteposar els interessos de sis persones en edat de formació a un segell mal posat, un paper mal presentat o uns interessos inexplicables. Facin-ho.

Associació d’amigues i amics del Pedraforca

Cal Escolà

Saldes

Be Sociable, Share!

Tags:

1 Comentari to “L’Ajuntament de Saldes va pactar amb Educació un trasllat provisional de l’escola a Vallcebre”

  1. Pere Casafont

    En llegir aquesta noticia vaig pensar que es molt injust el que estan fent i he creat el grup al Facebook de “NO al tancament de l’escola de Saldes”
    http://www.facebook.com/group.php?gid=127616130614225&v=wall
    A veure si amb l’ajut de tots, sent molts i lluitant aconseguim la seva continuïtat.

    #3072

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

11.040 segons.