El consell Comarcal del Berguedà instal·larà compostadors per a gestionar la matèria orgànica.

Societat - 9:37   divendres, 25 juny, 2010  per Redacció

Presentació del programa de compostatge del Consell Coamarcal

Borredà, Vilada, Montmajor i La Nou de Berguedà, seran els 4 primers municipis del Berguedà on es gestionarà la matèria orgànica amb compostadors, d’acord amb el programa presentat dimecres pel Consell Comarcal. A la tardor, s’afegiran a aquesta llista Saldes, Gósol, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola i Castellar de n’Hug.

Amb aquesta nova implantació, es pretén donar compliment a la normativa europea i catalana que obliga a tots els municipis de Catalunya a gestionar correctament les restes orgàniques de la cuina i el jardí.

Les característiques d’aquests 9 municipis pel què fa a situació geogràfica, població i dispersió dels habitatges defineixen que la millor opció de gestió és reciclar els residus orgànics al mateix lloc on es generen sense necessitat d’haver-los de recollir i transportar.

Dins d’aquest context, el Consell Comarcal del Berguedà implantarà el compostatge a 2 nivells:

- Compostatge comunitari, en els nuclis de població compacte. – Compostatge individual per a les cases situades fora dels nuclis. En el primer cas, s’ubicaran compostadors de 2000 i 1000l al costat dels contenidors de recollida selectiva, per tal de que els veïns hi puguin dipositar les restes orgàniques generades a la llar. Els compostadors són uns recipients fets de plàstic reciclat, amb tapa i oberts per la part inferior, que es posen en contacte directe amb el sòl, i que permeten reciclar d’una manera relativament senzilla la matèria orgànica. Passats uns mesos de la implantació, i gràcies al manteniment permanent que farà un operari especialitzat en compostatge, es podrà fer la collita del compost, un adob natural fet a partir de les restes orgàniques dels veïns del municipi.

En el cas dels habitatges disseminats, se’ls oferirà la possibilitat de disposar d’un compostador propi que podran tenir a l’hort, al jardí on en qualsevol tros de terreny i que els permetrà reciclar la matèria orgànica des de casa. De fet, aquesta via per gestionar les restes orgàniques és la que habitualment es feia i encara es fa a pagès, a través del femer o bé una pila a l’hort. Per tal d’explicar als veïns l’entrada en funcionament del compostatge, el Consell Comarcal del Berguedà promou una campanya de comunicació coordinada per Ambiens SL i emmarcada dins de la ”Convocatòria d’ajuts per al foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals”. concedits per l’Agència de Residus de Catalunya.

Be Sociable, Share!

Tags: , , , , ,

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

1.493 segons.