Un projecte empresarial vol convertir el Berguedà en motor de la indústria del cultiu del bolet a Catalunya

Economia, Medi Ambient, Societat - 9:35   divendres, 19 febrer, 2010  per Lídia Cara
445298

El gerent d'Investigacions Micològiques de Catalunya, Pau López, davant la nova imatge comercial de l'empresa.

Cercs (ACN).- Unes condicions d’humitat i temperatura constants del 95% i de 14 graus converteixen les antigues galeries de la mina de Sant Josep de Cercs (Berguedà) en un lloc idoni per al cultiu de bolets. Des de l’any 2007, l’empresa Investigacions Micològiques de Catalunya hi cultiva gírgoles i des de fa pocs mesos també hi fa el pollancró o bolet de xop, una varietat més valorada i que no cultiva cap altra empresa catalana. La intenció d’Investigacions Micològiques és impulsar un projecte que permeti desenvolupar la indústria del cultiu del bolet a Catalunya i convertir el Berguedà en el seu centre neuràlgic. Catalunya consumeix vora del 70% dels bolets de tot l’estat espanyol, però només en produeix un 7%.

445295

Galeria de la mina de Sant Josep de Cercs on es cultiven gírgoles.

Segons explica el gerent d’Investigacions Micològiques de Catalunya, Pau López, es tracta d’invertir aquesta proporció i d’aprofitar un nínxol de mercat potencial, ja que actualment només hi ha sis o set productors de bolets al país.

Aprofitar les antigues mines

La iniciativa d’aprofitar les antigues mines de carbó berguedanes va ser de Pedro Acebillo, que va adquirir a Carbons de Berga una part de les finques entre Vallcebre, Cercs i Guardiola de Berguedà on antigament hi havia explotacions mineres. Va ser fa uns cinc anys quan, en col·laboració amb professors de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat Autònoma de Barcelona, es va plantejar la possibilitat de donar-los una nova utilitat per a cultivar-hi bolets.

A partir d’aquí es va iniciar el projecte d’Investigacions Micològiques del Berguedà, que va començar a cultivar gírgoles a l’interior de la mina a finals de l’any 2006. Per fer-ho possible, l’empresa va haver de recórrer a proveïdors de la Rioja, que són els qui subministren el substrat de cultiu.

El projecte va comportar la reforma de l’antiga mina de Sant Josep amb la instal·lació de llum, un sistema de ventilació i un sistema informàtic de control de la temperatura, la humitat, la llum i l’oxigen.

Actualment l’empresa utilitza quatre túnels de 100 metres cadascun per al cultiu de bolets, principalment gírgoles, i des de fa pocs mesos, el pollancró o bolet de xop, una espècie més valorada que no cultiva ningú més a Catalunya. La idea, explica López, és ‘especialitzar-se’ en aquesta varietat.

Segons el gerent d’Investigacions Micològiques, el projecte permet donar una nova utilitat a les antigues mines de carbó, que en el cas concret de la de Sant Josep va deixar de funcionar cap als anys 50 del segle passat.

445296

El gerent d'Investigacions Micològiques de Catalunya, Pau López, mostra les salsitxes de bolets que comercialitzaran pròximament.

La intenció de l’empresa, però, és anar més enllà del simple cultiu de bolets. L’empresa ha invertit fins a tres milions d’euros en unes instal·lacions per completar tot el procés de cultiu i comercialització del bolet. Actualment disposa d’una nau on es fa la manipulació i l’envasat dels bolets, que es distribueixen principalment a Mercabarna, Mercavallès i a establiments especialitzats i restaurants de la comarca del Berguedà.

Un dels problemes que té Investigacions Micològiques de Catalunya és que la matèria primera per al cultiu s’ha de comprar a la Rioja, on s’ha desenvolupat una important indústria de cultiu de bolets. És en aquesta comunitat on l’empresa adquireix els sacs de palla inoculats amb els bolets que posteriorment es cultiven a l’interior de la mina.

Per això, un dels projectes de més envergadura de l’empresa passa per crear una planta de producció de substrat per al cultiu a Catalunya. De fet, les instal·lacions ja estan construïdes i a punt per instal·lar-hi la maquinària, però no es podran posar en funcionament fins que es desencallin uns tràmits de qualificació urbanística per poder obtenir els permisos d’activitat.

La idea d’Investigacions Micològiques de Catalunya és que aquesta planta servís per crear una xarxa de cultivadors locals per impulsar el cultiu del bolet allà on més es consumeix. Així, afegeix, s’aconseguiria desenvolupar ‘un projecte integral a l’entorn del bolet’.

‘La gent de la comarca sap molt de bolets’, explica el gerent de l’empresa. Per això, afegeix, té molt sentit que el desenvolupament de la indústria del cultiu del bolet a Catalunya es dugui a terme al Berguedà, una comarca coneguda per la producció de bolets silvestres.

Aquesta seria, explica López, la primera planta de producció de substrat que es faria a Catalunya. A més, la intenció de l’empresa és especialitzar-la en la producció de bolet ecològic ‘per avançar en qualitat’ i donar un valor afegit al producte.

Ajuts públics

Instal·lacions d'Investigacions Micològiques de Catalunya.

Instal·lacions d'Investigacions Micològiques de Catalunya.

Per desenvolupar el projecte, Investigacions Micològiques ha rebut l’ajut de les administracions públiques, principalment procedents dels fons Miner, que es concedeixen a nivell estatal a zones en reconversió pel cessament de l’activitat minera. De fet, recentment, l’empresa ha rebut la confirmació d’un ajut que permetrà fer una inversió d’un milió d’euros en l’ampliació de les instal·lacions.

Aquest projecte consistirà en endreçar l’entorn de les instal·lacions i en la construcció d’un hivernacle on poder dur a terme el procés de maduració dels sacs de palla inoculats per al cultiu de bolets. Alhora es construirà una nau per al processament del bolet per a la seva comercialització o l’elaboració d’altres productes.

Segons Pau López es tracta que la xarxa de productors locals de bolets tingui garantida la venda dels bolets i despreocupar-los del procés d’envasat i distribució.

Investigació de nous productes

Fins fa pocs mesos, Investigacions Micològiques basava el cultiu de bolets exclusivament en la gírgola. Aquesta espècie es reprodueix en forma de pom i tota la part que es correspon al tronc, que representa gairebé la meitat del pes total del bolet, no es pot comercialitzar. Per aprofitar-ne aquesta part, l’empresa ja té a punt la que serà la primera salsitxa del mercat feta només amb bolets.

Habitualment els bolets s’utilitzen per condimentar salsitxes de carn, de pollastre o de tofu o seitan. En aquest cas serà l’element bàsic del producte amb sabor natural, d’all i julivert, d’escalivada o de ceba.

Segons Pau López, aquest és un producte ‘molt sa a nivell nutricional’ que es comercialitzarà en botigues especialitzades en productes naturals, d’alimentació sana o dietètica.

Més endavant, l’empresa vol llançar altres productes com canalons de bolets o croquetes. Tot plegat es comercialitzarà amb la marca comercial ‘Let’s bo’ (bolets a l’inrevés), que està a punt d’estrenar l’empresa.

40.000 tones de bolets anuals

En aquests moments, Investigacions Micològiques cultiva anualment unes 40.000 tones de bolets. Un 60% d’aquesta quantitat són gírgoles, el 30% són pollancró o bolet de xop i un 10% són shiitakes. Aquesta darrera espècie no es cultiva a l’interior de la mina, ja que requereix unes condicions diferents.

L’empresa factura uns 50.000 euros anuals i dóna feina a quatre persones, però en el futur està previst que s’incrementi amb cinc llocs de treball més.

Be Sociable, Share!

Tags: ,

1 Comentari to “Un projecte empresarial vol convertir el Berguedà en motor de la indústria del cultiu del bolet a Catalunya”

  1. Ramon Costa

    M’agradaria saber si Vostés cultiven shiitake o si hi ha altres productors a Catalunya o La Rioja, Hi ha cursos de formació sobre aquest tema al Estat espanyol o en països veïns?
    Gràcies per la vostra informació
    Ramon Costa

    #3487

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

2.266 segons.