Inaugurat a Bagà el traçat de “la via del Nicolau” com a itinerari turístic

Societat - 21:09   dimecres, 20 gener, 2010  per Redacció

Núria Bonaventura, directora general del medi natural, i Nicolàs Viso, alcalde de Bagà, travessen el pont penjant en la passejada inaugural

Núria Bonaventura, directora general del medi natural, i Nicolàs Viso, alcalde de Bagà, travessen el pont penjant en la passejada inaugural

La directora general del medi natural, Núria Bonaventura, i l’alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, han inaugurat el matí d’aquest dimecres l’itinerari conegut com “la via del Nicolau”, el traçat d’un antic ferrocarril forestal que va funcionar a començaments del S. XX entre Guardiola de Berguedà, Bagà i Sant Joan de l’Avellanet.

L’alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, ha explicat que la recuperació d’aquest traçat era un projecte des de fa molts anys, finalment assolit gràcies a la col·laboració de diferents organismes i departaments de la Generalitat, aspecte que també ha destacat la directora general del medi natural, Núria Bonaventura, com a exemple de col·laboració per a “conservar el patrimoni històric i natural, fer-ne un us turístic sostenible i permetre que la gent que viu en aquest medi hi pugui continuar vivint en millors condicions”.

La “via del Nicolau” és un traçat sinuós amb pendent suau entre Guardiola de Berguedà i Sant Joan de l’Avellanet, passant per Bagà, amb una extensió d’uns sis quilòmetres pel costat dret del Bastareny. Entre 1914 i 1916, l’empresari berguedà Tomàs Nicolau i Prieto hi va construir un ferrocarril per explotar la fusta dels boscos de Gisclareny. La inestabilitat del terreny, però, i les dificultats orogràfiques van acabar amb aquest ferrocarril, que com molts altres a la zona, funcionava per gravetat:les vagonetes carregades amb fusta baixaven pel pendent descendent i els operaris actuaven amb els frens, mentre que per pujar les vagonetes buides s’utilitzaven animals.

Avui s’ha recuperat el traçat per poder-hi fer passejades a peu o en bicicleta. El recorregut és amable i amb un paisatge rellevant; ombrívol i fresc. Ha calgut recuperar dos túnels que estaven gairebé colgats, i també s’ha construït un pont penjant de 35 metres de llargària, a part de nombroses pasarel·les, baranes, talusos i diferents sistemes d’estabilització del terreny.

El projecte ha costat uns 400.000 € finançats per diferents administracions i departaments de la Generalitat, amb una participació destacada del departament de medi ambient, al qual pertany el Parc Natural Cadí-Moixeró, dins del qual s’inscriu aquest projecte. Els treballs han durant aproximadament un any i han estat dirigits per l’enginyer tècnic forestal Miguel Angel Sobrino, que s’ha manifestat satisfet del treball realitzat ateses les dificultats i de l’acceptació que ha trobat per les diferents propostes realitzades.

Be Sociable, Share!

Tags: ,

Opina

Més Notícies: ACN Comarques

El Berguedà és notícia a www.bergactual.com | El diari per al Berguedà | notícies Berguedà | Berga

2.160 segons.